Hei, hea lugeja! Tegime 19. juulil 2021 Facebooki LIVE, kus jagasime meie maja renoveerimise lugu, tegime väikese majatuuri ja vastasime kõigile esitatud küsimustele.

Teemasid oli 5: majast üldiselt, rahaasjad, ehitamine, projekteerimine ja varia (emotsioonid, katsumused). Aitäh kõigile, kes kuulama sattusid – oli üks tore õhtu! 🙂

Kes videot laivis jälgida ei saanud, teadke, et video on täispikkuses järelevaadatav nii Kogumispäevik Facebooki grupis kui ürituse lehel. Paneme siia ka mõned vastused enamlevinud küsimustele.

MAJAST 

Kus, kui suurt ja mis maja ehitate?

Renoveerime Harku vallas 70ndate lõpu suvilat täisväärtuslikuks koduks! Loodav maja asub Muraste ja Suurupi piiril ning saab olema 4-toaline (suurusega u 100-110m2). Majast räägime pikemalt siin postituses.

Kuidas antud majani jõudsime?

Väga lihtsalt – tänu kinnisvaraportaalide kuulutustele! Kasutasime koputajaid (automaatne teavitus huvipakkuvast objektist) ja nii ta meieni õigel hetkel jõudis. Reageerisime kiirelt ja esimene tunne oli nii hea, et u nädalaga olime otsustanud!

Mis kriteeriumid olid maja valimisel?

Kriteeriume oli mitu. Esiteks otsisime kodu, mis oleks Tallinnast parajalt kaugel, samas parajalt lähedal. Oluline oli ka loodus- ja merelähedus. Maja otsisime sellist, kus saaks midagi ka säilitada ja krunti sellist, mida on aja jooksul kenasti hoitud. Siin kodus said need asjad kõik ühendatud!

VARIA 

Kas olete soovinud ka käega lüüa ja mis siis pani jälle silma särama ja soovi edasi pingutada?

Huhhh… ei ole, päriselt ka! Samas kindlasti on olnud hetki, kus oleme pidanud väga kannatlikud oleme ja aru saama, et asjad võtavadki teinekord kauem aega. Unistus oma kodust hoiab ikka ja alati motiveerituna!

Kas selline väljakutse on pannud ka teid millegist loobuma?

Õnneks väga paljudest asjadest mitte, küll aga hoiame majaloomise protsessi ajal kuludel veelgi rohkem silma peal. Olime suured maailmarändurid, kuid nüüd on ka kogu reisifond suunatud ehitusse. Ikkagi 1000-eurose lennupiletite paketi eest saab juba päris palju kodus ära teha, olgu selleks siis paar akent, hunnik materjali või tööraha spetsialistile.

Mida teistele inimestele südamele panete kes veel on sellise ettevōtmise soovinud/soovivad ette vōtta?

Kõik on võimalik! Kindlasti ei saa see teekond lihtne olema ja üllatusi ning õppetunde tuleb regulaarselt. Järjepidevus ja sihikindlus viivad aga eduni! Ja enne majaostu veendu kindlasti selle põhiosade kvaliteedis (konstruktsioon, soojustus, katus, vundament).

RAHAASJAD 

Palju suvila maksis? Kui palju see kõik maksma läheb? Mis summaga olete arvestanud? Kuidas on see võrreldes esialgse plaaniga?

Suvila ostuhind oli 63000 eurot. Renoveerimisele on siiani kulunud u 40000 eurot (see oli meie esialgne planeeritud esialgne eelarve, ehk juba on kõik lõhki..) ja loodame, et järgneva u 30000 euroga saame juba sees olla! Iseasi, kas ja kui palju selle sees ka mööblit ning lõppviimistlust olema saab. Täpse eelarve vaatamise vaata blogiartiklit, mida jooksvalt uuendama ja kus alati kõigel täpselt silma peal.

Kuidas te sellise suure projekti jaoks raha kogunud olete?

Meie saladuseks on kestev investeering iseendasse ja kulud kontrolli alla! Oleme võtnud palju aega enesearenguks – reisinud ja õppinud välismaal, käinud koolitustel, lugenud ja kuulanud. Oleme püüdnud leida viise, kuidas raha kõrvale panna, olgu see siis rohkem teenides või vähem kulutades… ja ideaalis muidugi mõlemat asja korraga tehes. Ja kõrvalepandud raha ei pea alati tagataskus hoidma, vaid ka seda saab läbi eri viiside kasvatada (hoiused, aktsiad, kinnisvara, ühisrahastus jpm). Rohkelt nippe leiab kindlasti just kogumispäeviku Facebooki grupist.

EHITUS 

Kas renoveerimine oli odavam, kui vana maja lammutamine ja uue ehitamine?

Meie puhul tundus ja tundub see küll siiani nii. Peamiselt tänu sellele, et oleme otsustanud paljud töid ise korraldada ja/või teha. Maja konstruktsioon oli heas korras ja saime selle ümber rahulikult ehitama hakata. Reaalsuses võtab aga renoveerimine alati kauem aega kui uue tegemine ja kui endal plaanis ehitada ei ole, siis väga suuremahulise renoveerimisega (nagu meil) tasub kindlasti tugevalt kaaluda ja pakkumisi uurida, kas nullist tegemine ei oleks tegelikult lihtsam ja odavam.

Olete ise palju ehitanud. Kas ehitusjärelvalvet ei ole vaja?

Ehitusjärelvalvet otseselt keegi ei nõua. Küll aga oleks hea regulaarselt nõu pidada ja veenduda, et oled asja õigesti teinud. Teeme ehitusel regulaarselt pilte, et oleks, millega oma ehituskvaliteeti hiljem tõestada – kasutusloa taotlemisel saab see väga oluliseks.

Kas vahepealne ehitusmaterjalide hinnatõus on teid sundinud ka plaane ümber tegema? Kui jah, siis mil moel?

Jaa, ikka on, õnneks aga mitte liiga hullult, sest enamus puitmaterjali ja nt katusepleki saime õigeaegselt ostetud. Samuti oleks meil majas ilmselt ka põrand juba praeguseks tehtud, kui EPS põrandasoojustusmaterjali maailmas poleks nii meeletult nõudlust ja hindade tõusu tekkinud. Pidime lõpuks 1,5 kuud ootama, et materjal kätte saada. Lisaks oleme pidanud edasi lükkama villaostu, leidme alternatiivseid soodsamaid) kohti puidu ostmiseks jms.

PROJEKTEERIMINE 

Maja projekteerimine – kust saite inspiratsiooni tubade paigutamiseks?

Mõneti oli meil maja projekteerimist alustada natukene lihtsam, kui täitsa nullist ehitatava maja puhul. Meile oli vundament ja majaraam juba ju ette antud! Proovisime sinna asju mahutada nii, et ruumikasutus saaks kõige efektiivsem – iga nurk sai detailideni läbi mõeldud, kuidas tulevikus võiks kõige mugavam olla. Kaasasime protsessi käigus ka erinevaid arhitekte-sisedisainereid kiirnõustamiseks, kes oma mõtteid toetuseks jagasid – nendest oli nii palju abi! Siinkohal soovitame soojalt: Carolyn Rennu (freelancer) ja VUNK agency!

Projekteerimisfirma leidmine ja selle ligikaudne maksumus?

Küsisime ühes ehituse Facebooki grupis projekteerimisfirma soovitusi ja hakkasime sealt järjepanu uurima. Lõpuks sai valituks ettevõte, kes sai võrdlemisi kiirelt alustada ja kelle hinnalipik tundus kogemust arvestades ka mõistlik. Meie ehituse eelprojekt läks maksma koos kõigega u 2300 eurot.

Aitäh lugemast! Kui soovid kõigest juba täpsemalt kuulda, vaata LIVE ülekande salvestust. Vastused leiab paljudele-paljudele küsimustele!

Juhuks, kui Sul on veel küsimusi või mõtteid, siis võta meiega julgelt ühendust. Seniks aga järgmise korrani!

Hoia meie koduloomisel silma peal @kristjanmarleen Instagramis!