Kogumispäevik võttis meiega ühendust, et jagaksime nendega oma mõtteid kodukulude teemal! Postitasime Facebooki gruppi #Kogumispäevik video 8 soovitusega, mis valdkondades kodus oma kulusid jälgida. Siin ülevaade nendest 8st nõuandest, kuidas kulud madalamaks saada!

Kuldreegel: tarbi lihtsalt vähem!

1. ÜÜR

Vaata, kus sa elad ja palju sa selle eest maksad! Kas see on vastavuses Sinu palgaga? Meie usume, et maksimaalne üürikulu suurus võiks olla 25% sissetulekust.

Lisaks – praegu on hea aeg kaubelda! Turul on pakkumist rohkem kui nõudlust. Hoia silm peal, mis hinnaga Sinu elamisega sarnaseid pindu üüritakse ja kui Su korteri hind tundub liiga kõrge, võta julgelt omanikuga ühendust ja palu hinnaalandust.

Parim nipp: jaga oma elupinda sõbra või elukaaslasega ja sinu kulud on kohe 50% võrra madalamad.

2. KODULAENU TAGASIMAKSE ja INTRESS

Vaata üle oma kodulaenu tagasimakse suurus! Usume siin samuti, et kodulaenku tagasimakse maksimaalne suurus võiks olla 25% sissetulekust. Kui Sul laenu veel ei ole aga oled seda kindlasti plaanimas, küsi pakkumist kindlasti eri pankade käest, sest intress võib tänasel hetkel ajal erineda koguni 1% võrra (1.8% kuni 3%).

Parim nipp: kodulaenu võttes ära unusta küsida pakkumist mitme eri panga käest!

3. KOMMUNAALID – KÜTE

Kommunaalkulud kontrolli alla! Proovi leida elamine, kus maksad kommunaale ainult tarbitud kütteenergia eest. Meie hoiame magamistoas kütte madalamal, sest siis on ka uni magusam! Küte põhjas ja aknad lahti ei ole väga hea taktika, see ei ole hea me rahakotile ega ka keskkonnale.

Parim nipp: lülita küte välja või keera madalamaks, kui oled pikemaks ajaks või isegi nädalavahetuseks ära sõitmas!

4. KOMMUNAALID – ELEKTER

Kommunaalkulud kontrolli alla! Jälgi, mis kellaaegadel tarbid kõige rohkem elektrit ja vastavalt sellele vaata üle oma elektripakett ning tee vajadusel muudatused. Pakettides on sageli nädalavahetuse, päeva- ja öötariifid erinevad ja pakkujaid on tekkinud turule mitmeid. Vastavalt sellele saad oma energiakasutust reguleerida, näiteks kasutada pesumasinat ja nõudepesumasinat pigem öösiti. Samuti proovi uusi seadmeid ostes teha võimalikult energiasäästlik valik (A+++)!

Parim nipp: paigalda LED pirnid ja lülita kodust eemal olles elektritarbijad välja (märkamatult palju võtab elektrit vannitoa põrandaküte)!

5. KOMMUNAALID – VESI

Kommunaalkulud kontrolli alla! Jälgi, palju vett tarbid. Kasuta veesäästlikke lahendusi (nt öko-segisteid, öko WC). Või keera kraanid üldse maksimumvõimsuselt 2/3 peale, et segistitest ei saaks üldse vett liigse survega ja palju tulla. Keera kraan kinni, kui vett otseselt ei kasuta (nt hambapesu ajal).

Parim nipp: pestes proovi vett kasutada ainult loputamiseks ja mitte mõnulemiseks (vahel võid ikka viimast ka teha)!

6. INTERNET ja TV

Vali pakett, mis on Sinu vajadustega kooskõlas! Valitud Interneti kiirusest ja kanalite hulgast sõltub suuresti Sinu kuumakse suurus. Näiteks tänapäeval lahendab kõige “aeglasem” Interneti-pakkumine sageli kõik esmased vajadused.

Parim nipp: mõtle, milliseid telekanaleid tegelikult vajad ja kui kiire peaks Su Internet tegelikult olema

7. IGAKUISED SUBSCRIPTIONID

Netflix, Spotify, YouTube, Amazon Prime, Go3… jpm. Tänapäeval on neid igakuiseid väikeseid ja odavaid mugavusi paljud, kuid kui võtad kõik, siis on see kulu juba märkamatult suur. Mõtle hoolikalt, mis toovad Sinu ellu tegelikult väärtust ja lõpeta need, mida kasutad haruharva.

Parim nipp: tee sõpradega perepakett ja säästad mõnel platvormil kuni 75%!

8. ELEKTROONIKA

Tee enne millegi suure ostmist alati taustakontroll ja turu-uuring, palju see asi tegelikult väärt on! Eri poed võivad müüa sama toodet täiesti erinevate hindadega. Mida tuntum ja silmnähtavam pood, seda kallimalt ilmselt ta ka tooteid müüb. Nii võid teinekord säästa väga lihtsalt sadu-ja-sadu eurosid!

Parim nipp: googelda või külasta hinnavaatlus.ee kodulehte ja leia, mis hind on ostetaval tootel teistes poodides!

Kindlasti on veel väga palju kokkuhoiukohti, aga me loodame, et need 8 nõuannet või soovitust aitavad Sul natukenegi kodukulusid kokku hoida. Kulud kontrolli alla ja head säästmist! 🙂 Kirjuta julgelt siia alla kommentaaridesse, kui Sul on veel mõtteid, mida teised kindlasti teada võiks!

Meie postitus Facebookis: